I
Iedereen die fan was van Toon
Hermans, kent zeker nog zijn fameuze zinnetje: ‘Die duif is doeit!’ Wel hier, in
Grau du Roi in de Langedoc, is het van: ‘Die eend is doeit!’ En niet alleen de
eend, maar ook het warme zomerse septemberweer is volledig dood! De twee
laatste weken van augustus waren in de Ardèche zo loeiheet, dat je speeksel in
je mond verdampte. Je haardos verschroeide en je mond riep constant om water. Met
38 graden in de schaduw en 48.8 graden in de zon, kon je amper je ene voet voor
de andere zetten zonder blaren op je voetzolen te krijgen. De enige optie was
je in de rivier onderdompelen, die als warm badwater aanvoelde. Maar hoe meer
de dagen vorderden hoe meer ook in de Ardèche de herfst voelbaar werd en de
bomen vroegtijdig verkleurden. De eerste week van september werden we na een
paar zonnige dagen aan de Middellandse zeekust al na een paar dagen getrakteerd
door de Tramontan, de koelere wind die zich in de Pyreneeën opbouwde en die nu
over de stranden raasde. Eens die wind tot rust kwam, dreven er sombere grijze
wolken over het normale door de zon overspoelde toeristenstrand en was er nu en
dan een wolkje dat persé het vakantiegevoel moest weg pissen. Zoals in de
meeste streken van Europa, was ook hier in mei en juni het toerisme veel te
vroeg verzomerd. In juli en augustus was de natuur door de regenloze hitte in recordtempo
gewoestijniseerd. Volgens de niet tevreden lokale horeca waren de Franse en
Europese toeristen verder richting Spanje getrokken. Dat was natuurlijk niet
alleen te wijten door de extreme hitte maar tevens door de in de horeca tot
afpershoogte aangepaste drankconsumptieprijzen. Het was tot hiertoe het eerste
jaar dat september in zuid Frankrijk niet meer het eeuwige zomerse seizoen was,
er een extra dekentje op het bed gelegd moest worden en wij ’s nachts de pyjama
moesten uitgraven. Gedaan de zwoele zomeravonden en terwijl er deze ochtend met
amper een 15 a 17 graden een zeikregentje op de caravan neer druppelde, leek
het er meer op dat we in de Ardennen kampeerden in plaats van aan de
Middellandse zee. Een langebroeken- en fleecetruitjes-wandeling op de promenade
in het mondaine La Grande Motte had meer weg van een winterse Noordzee dijkwandeling
in Knokke. Misschien dat de uitlopers van de Amerikaanse tornado’s wereldwijd
zo’n luchtveranderingen teweeg brachten, dat men ook hier van een degelijke
klimaatwijziging kan spreken. En daardoor zijn de eenden er misschien
vroegtijdig van door gegaan, gone with the wind! In het zuiden van Frankrijk is
het jachtseizoen al enkele dagen geopend. Regelmatig horen wij heel vroeg in de
ochtend geweerschoten. Waar die jagers nog achteraan gaan is ons een raadsel,
want buiten een paar meeuwen, mussen, flamingo’s en kraaien hebben wij hier in
de directe buurt van de camping nog geen enkel opjaagbaar diertje kunnen
spotten. De eendenpopulatie heeft waarschijnlijk een vakbond opgericht en onder
impuls van een paar heethoofden het zuidelijk Franse halfrond voortijdig
verlaten. Noch in de lucht, noch in de vijvers en al helemaal niet in blik ‘Les
saveurs du territoir’, bij de Lidl supermarkt, is er nog een eend te zien, laat
staan een ingeblikte eendenbil te vinden. Alle nabije kustfilialen van de
desbetreffende supermarkt hebben wij bezocht,met een arendsblik en met een
vergrootglas als een echte Sherlock Holmes de rekken afgeschuimd, maar nergens was nog een goedkope versie van
‘confits de canard’in de schabben te vinden. Duurdere blikken in super dure
supermarkten deden ons nog wel eventjes twijfelen, maar voor die prijs kan je
ze rond kerst ook bij ons in België in de betere detailhandel vinden. Alle
vorige septembervakanties namen wij, neen dat is totaal niet het juiste
werkwoord, sleurden wij een grote voorraad ‘eendenbilletjesblikken’ voor etentjes
met de ganse familie en vriendenkring in onze caravan mee de grens over. Lekker
makkelijk klaar te maken. Blik opendraaien, eendenvet verwarmen, afgieten en
bijhouden, de confits in de microgolfoven opwarmen, kleine aardappeltjes in het
vrijgekomen eendenvet bakken, wat champignons of rode kool erbij of lekkere
knapperige Belgische frietjes en taddaa, je fabriceerde à la minute een menu
met Likoké, Oud Sluis, The Jane of Fornuis allures. De thuisblijvers zullen nu wreed
teleurgesteld zijn! Deze keer hebben wij onze wagen volgeladen…met vissoep,
olijven met ansjovissmaak, nougat de Montelimar en oude wijven…als ze aan de
markt kwamen, begonnen ze te kijven van…geen confit meer te vinden!
Ach ik heb er begrip voor dat
die eenden elkaar er zo snel mogelijk kwak, kwak van op de hoogte brengen om er
als de bliksem van vanonder uit te muizen. Ze worden massaal zij aan zij in een
schuur opgehokt, hun lever zodanig opgepimpt zodat wij die als een foi gras-crème,
met een uiencompôtje of een veenbessenconfituurtje als delicatesse op onze
toastjes kunnen smeren. Ofwel belanden hun lijfjes als magrêts in de koeltoog (ook
lekker met warme mango schijfjes in wijnsaus met honing) of duwt men hun billen, met hun eigen vet, in
een blik. Maar zoals reeds eender gezegd, is het aanbod drastisch
teruggeschroefd. Geen goedkope ‘confits
de canard’ meer te vinden. Ofwel werden de eenden de voorbije jaren door een
jagersbende compleet uitgemoord, ofwel hebben ze voor het jachtseizoen het
hazenpad, sorry eendenpad, gekozen. Misschien
is de Lidl supermarkt er nu eindelijk na jaren achtergekomen, dat deze 6 Euro
kostende blikken met een inhoud van 4 billen, massaal buiten gesleurd werden
door de restaurants in de buurt, waar ze als locale superlekkernij aan 15/20
Euro per bil op het menu werden gezet. De grootste afzetters, en jullie mogen
dat woord ook letterlijk nemen, waren voornamelijk de marktkramers. Deze
laatste weekten de etiketten er af, plakten er dan een fotokopielabeltje met
een Donald Duck-achtig tekeningentje en hun eigen naam op en gingen dan aan E
25 per blik op één of andere artisanale markt hun frauduleus verkregen ‘confits’
als hun persoonlijke klaargemaakte eendenbillen verkopen. Dus nu, moeten wij, arme caravantoeristen, niet
alleen de wind, wolken en miezerregen er bij nemen maar tevens met lede ogen
aanzien hoe de ‘smaken van de streek’-schabben’ leeg blijven. Kwak, kwak, die
eend is weg, die eend is doeit! Morsdood!
Sim, 18 september 2017
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik hoor heel graag van jullie wat jullie van mijn verhaaltjes vinden ?