Eindelijk is ma kip afgekickt
van haar dioxineverslaving of moet ik zeggen, afgekipt. Zonder dat er een haan
naar kraait, worden er duizenden kippen door zo’n pluimveehouderboertje in één
ruimte bij elkaar gedreven. De kakeldames staan daar pluim tegen pluim en als
ze hun pootjes twee centimeter willen verzetten botsen ze tegen elkaar op, dat
noemt de boer dan scharrelen. Dus vandaar de naam: scharreleieren. Scharrelen,
foefelen en leggen zoals de kiekens, zonder papa haan. Zij drummen en lopen als
kippen die hun ei niet kwijt kunnen. Door het plaatsgebrek pikken de hennen
elkaar kaal, maar dat pikt de boer niet. Zelfs een kale kip kan nog leggen! Moederkloek
is er nog steeds van overtuigd, dat zij met elk legsel voor haar nageslacht
zorgt, terwijl ze echter alleen aan onze voedselketen doneert. En nu heeft die
kiekenboer ontdekt dat er een luis in de pels zit..de leghennen hebben bloedluizen
in de pluimen! Niet echt luizen, maar vogelmijten die zich overal in hun
kippenparadijs nestelen. Bloedluizen
vormen een vervelend probleem voor de kippenhouders. Kippen die gebeten worden,
leggen daardoor minder eieren en dat betekent op termijn dat de scharrelkweker
minder in het laatje krijgt. Om te
voorkomen dat de eierenboer, zonder actie te ondernemen zijn kip met de gouden
eieren zou slachten, koos hij snel eieren voor zijn geld. Als een kip zonder
kop gaf de Nederlandse kiekenbaron zijn scharrelkippen een ‘anti bloedluis
bestrijdingsmiddel Fipronil douche’. Nederland stond op zijn kop! Volgens het
Nederlandse voedselagentschap was er Fipronil vergif in de eitjes
terechtgekomen en dat was gevaarlijk voor de volksgezondheid. De Belgische
pluimveehouders zouden het gifbadschuim niet over hun kakelhennen gesproeid
hebben maar er alleen de nesten, zitstokken en voederbakken in de kippenhokken
mee behandeld hebben. Toch kwam er een hoeveelheid mijtenshampoo in onze
Vlaamse eitjes terecht. Het Belgisch Voedselagentschap, dat al meer dan twee
maanden hiervan op de hoogte was, beweert echter dat er met onze eitje niets
gevaarlijks aan de hand is. Wij mogen lustig ons gekookte eitjes blijven
uitlepelen en probleemloos ons cholesterolgehalte blijven opdrijven. Als U dan
zo, ’s zondagsmorgens uw reepje brood in de gele dooier duwt, denk U dan nu ook
niet spontaan aan een geel zwavelmeer? U
kan er vergif op innemen dat U onmiddellijk verbanden gaat leggen met de
volgende eigerechtjes: Opgelet, dit wordt een kippenboeren-gif-omelet! Of er is
geen smaakverschil aan een roerei met Fipronil. Of een broodje Russisch ei op
een bedje van sla met mijtenvergif. Ei
benedict, ‘t is nu geen mosterd maar Fipronil dat pikt. Gebakken paardenoog, sunny
side up, met snuifje zout en gemalen mijtenkorrels. En als dessert meringues
met bloedluizensuiker.
De Fipronil fraude is stukken
groter dan gedacht. De pluimveesector beweert dat de kippenboeren heel goed
wisten waarmee ze bezig waren en nu worden de voor de bevolking ‘onschadelijke’
vergiftigde eieren alsnog uit de Belgische winkelrekken gehaald en preventief vernietigd.
Zijn wij zulke zachte eitjes
geworden, dat wij alles letterlijk en figuurlijk blijven slikken?
Dioxinekippen, gekke koeienbiefstukken, slechte kwaliteit olijfolie met een
label van extra virgine, hinnikend paardenvleesgehakt in de rundvlees-hamburgers
en diepvrieslasagnes, salmonella in de zalm,
nepchianti in de wijnrekken, kortom fraude, list en bedrog op ons bord…en dit alles
voor het grote geld.
En dan stellen wij ons plots
de vraag, waar komen toch al die kankers vandaan? Ach ik heb deze ochtend
lekker een zachtgekookt eitje weg gesopt en ik voel me nog steeds kiplekker en
U??
Sim, 5 augustus 2017
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik hoor heel graag van jullie wat jullie van mijn verhaaltjes vinden ?