zaterdag 4 januari 2014

DE ZWIJGMUUR


Vol verwijt keken ze elkaar aan. Er was niemand meer over om de schuld te geven.

Elk jaar was er wel iemand, die ze dachten te straffen, door er plots niet meer tegen te spreken. Eerst een paar dagen, dan een paar maanden, aaneengeregen tot jaren van stom lopen. Telkens opnieuw werd een geschil beantwoord door stilzwijgen. Elke onenigheid botste op een muur van zwijgzaamheid. Niets werd er uitgeklaard.  Gewoon stommetje spelen.

Toen broers, zussen, vrienden en zelfs hun kinderen niet meer de moeite namen om de muur van stilte te doorbreken, maar hun schouders ophaalden en vrolijk doorgingen met hun leven, zochten zij nog steeds de oorzaak niet bij zichzelf. Geen moment kwam het in hun op, dat hun koppig zwijgen alleen henzelf pijn deed.

Hun leefwijze en hun wil opdringend, gaven ze onbeschoft kritiek op andermans leven.  Commentaar van anderen verwerkten zij met een levenslang koppige stilte. Jaloersheid op andermans geluk werd weggeduwd achter een zwijgmuur.

Niemand zat nog te wachten op hun verontschuldigingen, die nooit kwamen.

Na al die jaren bleven ze nu alleen over. Hun zwijgmuur was een klaagmuur geworden.

Twee mensen met een berg verwijten en een frustratie die ze nu slechts aan zichzelf kwijt konden.

Het verwijt dat hij alle dagen doofstom voor de televisie rondhing. Het verwijt dat hij misschien veel gelukkiger met die andere zou geweest zijn. Het verwijt dat zij door hypotheken en een berg stenen vastgeketend zat in een liefdeloos huwelijk. Het verwijt dat het elkaars schuld was, dat niemand hen nog wou kennen.

Maar een leven lang geleden, hadden zij elkaar gezocht, waren ze verliefd geworden en hadden buiten elkaar ook  niemand nodig gehad…alleen was dat toen anders. 

 

Sim

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik hoor heel graag van jullie wat jullie van mijn verhaaltjes vinden ?