woensdag 1 november 2023

OLYMPIQUES De olympische voetbalgedachte

 

Match Olympique Marseille tegen Olympique Lyon 29 oktober 2023: ten oorlog!

Dus er is een heerlijk avondje voetbal in het vooruitzicht gesteld en een troep fanatieke Marseillais-hooligans van het thuisspelende clubje kan gewoon het einde van deze match niet afwachten om alvast met de Lyonnais-tegenspelers-fanclub op de vuist te gaan??

AFLAP voor de AFTRAP!

Toen de spelers-en supportersbussen van het op verplaatsing spelende Lyon aan het stadion kwamen, werden ze reeds door een roedel randdebielen met stenen bekogeld. Hallucinante beelden van een ranzig fanatiek voetbalfanclubje dat zelfs de uitslag van de match niet kon afwachten. Blutsen en gaten in de carrosserie. Bus ruiten sneuvelden en de coach kreeg glasscherven in zijn aangezicht en werd bloedend naar het ziekenhuis afgevoerd. Politiemacht erbij, rellen, een aantal gewonden en een afgelaste voetbalwedstrijd.

Waarom konden deze supporters het normale scenario voor, tijdens en na een voetbalmatch niet gewoon volgen? Bezoekersbussen komen aan. Daaruit komen krijsende volwassen mannen en vrouwen getuimeld, met petten, sjaals, vlaggen en beschilderd in de kleuren van hun ploeg of land. Die strompelen bier hijsend richting centrum waar ze en cours de route wat terrassen en cafés verbouwen. Er wordt al wat over en weer geroepen naar de plaatselijke bevolking terwijl de politie al een oogje in het zeil houdt tegen mogelijke escalatie.  Tegen voetbaltijd slepen de comazuipers zich richting stadion, waar ze door een controle moeten alsof ze de Gazastrook willen verlaten! Rugzakken en handtassen worden gecontroleerd op een meegebrachte drankvoorraad, want in het verleden werden er al eens volle of lege bierflessen en blikjes naar de goal gegooid bij een, volgens hen, onterecht toegekend doelpunt. Ook flikkerde men regelmatig, vanuit de tribunes,  Bengaals vuurwerk tussen de spelers, zodat deze de doelnetten nog amper konden onderscheiden. Als deze maniakale relschoppers dan eindelijk, in hun voor de vijand afgesloten vak in de arena, plaats hadden genomen begon het geroep, eerst nog wat leuk hun clublied joelen of poepeloerezat meedeinen met de Mexicanwave.   Als de scheidsrechter dan het begin van de match fluit, begrijp ik nog steeds niet wat die groep zwakbegaafden triggert?  Als er twee-en-twintig sjotterkes het veld op komen gelopen en de bal van links naar rechts trappen, begint de meute plots wat spelers racistisch te beschimpen voor joden, hun moeders voor hoeren uit te maken om vervolgens als er een zwarte op het veld komt wat apengeluiden na te bootsen. En op welke manier of in welk lichaamsdeel, ze het bier en het vuurwerk toch binnengesmokkeld hebben, na het eerste doelpunt, keilen de drankvoorraad en de rode rookbommen opnieuw richting het gras van het voetbalveld.  Als er bij een gemaakt wedstrijdpunt, de triomferende clubspelers dan ook nog hun supporters wat opjutten, schettert er bovenop het gejuich ook nog een cannonade aan boegeroep op!  Als dan het scheidsrechtersfluitje het einde van de voetbalmatch aankondigt, zet de enige werkende hersencel, ter grootte van een mierentepel, van de verliezende fanclubleden zich plots in stammenoorlogsmodus.  Met een beetje geluk wordt het stadion niet volledig vertimmerd en kunnen de winnaars zonder veel gedram, getrek en kleerscheuren, blauwe ogen en messteken de voetbalarena verlaten. Dit is het normale draaiboek voor een standaard doorsnee voetbalcompetitie overal in Europa.

Wat ik echter niet kan begrijpen is dat het in Marseille zo uit de hand gelopen is! Wie de laatste jaren in deze stad en ook in Lyon toeristisch rondliep, kon al opmerken dat drie kwart van alle inwoners Arabier en moslim was. Dus die zullen dan toch niet met een volledige Pastis of Ricardkegel aan zo’n match beginnen?? Spreken die met elkaar af, ergens in de banlieues, om onder het borrelen van sloten muntthee, hoe, wanneer en op welke manier ze de politie weer zouden kunnen uitdagen?  Elke reden is goed om tegen de gevestigde macht ten oorlog te trekken! Welke ‘crème de la crème’ hooligans hebben deze voetbalwedstrijd dan voor iedereen ver’testikel’d door hun opgebouwde frustratie, al proactief, op de met verplaatsing in Marseille aangekomen Lyon-coach, zijn spelers en de supportersbussen te botvieren??

Olympic-Olympic, de olympische gedachte, voetbal een feest?? Een regelrechte warzone!

Sim, 1 november 2023

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik hoor heel graag van jullie wat jullie van mijn verhaaltjes vinden ?