woensdag 13 december 2023

THE BEASTS ARE BACK

 

Vroeger zag je zo tegen verkiezingstijd heel der hordes politici de plaatselijke markten afschuimen. Plaatsen waar ze anders in geen velden of wegen te bespeuren waren, maar waar ze gretig handjes gingen schudden in de hoop dat deze handdruk weeral een stem zou opbrengen en een plaatsje dichter bij de vetpotten.

Nu zag ik ineens hordes jongelui op weg naar de rusthuizen. Ik sprak er één aan en het bleek een debutantje van CD&V te zijn. Hij stond wat verweesd tussen al die oudere mensen, die net hun prakje gehakt naar binnen slurpten. “Wat leuk dat jullie die oudjes komen bezoeken!”. “Leuk, leuk, wij hebben een opdracht.” Ha ja,  welke dan? Van onze voorzitter moeten wij heel gekende en overtuigende lijsttrekkers of lijstduwers vinden. Toen wij hem vroegen, wie dat waren en hoe wij daar aan moesten beginnen, zei hij, vraag het maar aan je bomma. Ons bomma? Maar die zit in een woonzorgcentrum en begint een beetje te demen.. Maar Medhi liet me niet uitspreken”. Vooruit, (ai slecht gekozen woord voor de Christelijke partij), met de geit, allez voor de partij moet je iets overhebben nu we zo’n slechte peilingcijfers halen. Hop hop… en daarom ben ik nu hier bij ons bomma”. Ze zei nog, “Amaai, dat is lang geleden dat mijn kleinzoon hier nog was, is het al terug nieuwjaar? Kom je weer om ne cent, want anders zie ik je niet meer.” “Ik had mij het weerzien wat anders voorgesteld, maar we hebben toch een goed gesprek gehad. Toen ik haar vroeg wie er voor haar opnieuw op de lijst moest staan, zei ze, “Lijst, welke lijst?? Heb je een lijst voor kerstcadeautjes?  Nee bomma, op de lijst van de verkiezingen in juni volgend jaar. Ze dacht diep na.. “Awel, diegene die daar al jaren een verhouding met zijn assistente Miet had, hij is er later nog mee getrouwd, geloof ik, zo romantisch! Dat was een Smet op zijn politieke carrière. Hoe heette die nu weer?” De vraagtekens bleven boven haar hoofd zweven. De Jef die naast haar zat, zei, terwijl hij de helft van zijn gehaktbal in het rond sproeide, “Da was Martens, de Wilfried. Maar die is dood hoor.”Ja maar, zei ons bomma, er was nog zo’n komieke strijder.  Jarenlang zag hij het licht aan het einde van de tunnel, je weet wel, die pee die alle problemen ging oplossen als ze zich aandienden!”Haha” zei de Jef, terwijl hij zijn gebit aan het servetje afkuiste, “die is ook al dood.” Dat was Dehaene. Die eerste minister die legendarisch werd omdat hij ergens op een mechanische stier gekropen was”.En ja, toen ons bomma mij na een uurtje ineens voor de dokter aanzag, kwamen er voor de rest geen ideeën meer”. Ze stak nog wel 50 euro in mijn hand voor het consult. Met mijn staart tussen mijn benen ben ik dan terug naar onze voorzitter gestapt en gezegd dat de CD&V jongeren verjonging wilden. Dat de jeugd niet opteerde om die senioren terug op lijsten te zetten en dat het kruim hiervan al een aantal jaren dood was! En kijk…niet luisteren hé, ze hebben een oplossing gevonden. Met artificiële intelligentie hebben ze die Jean-Luc terug tot leven gebracht en hem één van zijn idiote oneliners “The beast is back” laten zeggen. Nu geloven er zeker een aantal katholieke mensen in de hemel, maar of de bejaardenberg deze wederopstanding zo klakkeloos gaat aannemen???

De groentjes van Groen moesten niet teveel moeite doen. De groene/grijze bomma meldde zich spontaan zelf aan. De vroegere voorzitter,  Vogels (69) wilde met haar uitgedijde seniorenomvang de lijst nog wel duwen, maar zeker niet meer trekken. Want zeg nu zelf, Mieke, eerst bla bla en dan boem boem…Anuna De Wever, die klimaat activiste, heeft misschien ook nog ergens een groene oma zitten, die wel een graantje wil meepikken en zich kandidaat op een lijst wil zettten?

Nu Rood ‘Vooruit’ door de ene stommiteit na de andere achteruit dendert in de verkiezingspeilingen willen zij ook natuurlijk niet achterblijven. Zij hopen dat de burgers ondertussen alle, in het verleden bewezen, fraudes vergeten zijn. De alzheimerburgers misschien wel, maar de overgrote meerderheid weet nog alles van de Agusta penningen die Willy in zijn binnenzak stak! Nood breekt wet. Maar deze 85 jarige heeft al laten weten dat, als hij verkozen wordt, hij zal gaan zetelen. Wat Biden kan, kan ik ook. De partijtop tettert in zijn gehoorapparaat, “Claeske, dat verwachten we niet van jou, we nemen alleen je naambekendheid.” Maar Willy wuift hun tegenstand met trillende en bevende hand weg. Zijn Laperre hoort alleen, poen pakken, kassa, kassa.

De oude knarren droomden al jaren van hun politieke comeback. Op de partijraad komt ook de oude Tobback (85) nog met zijn rollator de kamer binnen getaffeld. Zijn zoontje, zal voor hem ook nog wel ergens een lijstduwerslijstje vinden. En om daad bij woord te voeren, trompettert hij,  dat hij zelfs actief campagne zal gaan voeren.  Oude streken leert men niet af.

En voor de NVA kan Jan Peumans (72), als de Limburg hem niet meer wilt,  misschien in Wallonië wat stemmen ronselen? Siegfried Bracke (70), terug binnenhalen?? Heet hangijzer maar een politiek pensioenschandaal meer of minder?? Naambekendheid is niet altijd schandaalvrij…De doorsnee burgers vergeten zo snel! In de ogen van de meeste politici zijn wij toch dat domme volkje dat al hun leugens probleemloos slikt!

En natuurlijk beginnen nu alle politieke partijen oude krokodillen terug op te rakelen.  Nu Verhofstadt (70) met Europees pensioen gaat, kan Open VLD die misschien ook nog ergens oplijsten?  Of De Croo (86),  vader van onze huidige premier? Zoals de oude De Croo zei, wij oude krokodillen? Alleen van jonge krokodillen maakt men sacochen!

Misschien kunnen we de overleden Paul-Henri Spaak, Achiel Van Acker, Gaston Eyskens, Leo Tindemans, Karel Van Miert, André Cools nog wel eventjes met A.I. hun zegje laten doen. Wellicht kunnen we die straks met 3D laten namaken, in een rolstoel over de markten duwen en virtuele handjes laten schudden? Maar wie kent en gelooft die mensen nog na al die jaren van politiek geknoei??

Vivaldipaniek, paniek, alarm, alarm in het politieke landschap.  De uiterst rechtse en linkse partijen schateren om deze laatste reddingsactie. Ze lachen zich een breuk. Terwijl de kiesdrempels voor de traditionele partijen lonken,  wordt het heil gezocht bij bejaarde rollator-prostaat-druppelende mannen en  incontinente urineverlies-seniorenvrouwtjes. De vroegere oude rotsen in de politieke branding!

Wat waren nu weer de meeste politieke leuzen? Vernieuwing…

The beasts are back!

Sim 13/12/2023

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik hoor heel graag van jullie wat jullie van mijn verhaaltjes vinden ?